Skip to main content
 • Colonjes

  – biologische wijngaard –
 • Colonjes

  – biologische wijngaard –
 • Colonjes

  – biologische wijngaard –
 • Colonjes

  – biologische wijngaard –

We gaan starten met de oogst van 2023!
Vind je het leuk om mee te helpen? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Welcome to the Colonjes!

Colonjes is located on the southern slopes of the wine village of Groesbeek. Since 2001, Colonjes has developed into a leading producer of Dutch wines. With 13 hectares of vineyard, the Colonjes is also the largest organic vineyard in the Netherlands.

In the own wine cellar, the different grape varieties are processed into white, red, rosé and sparkling wine. The grape vines are planted on a rich loess soil and you can taste this in the wines, which are full of flavor and very rich in minerals. It is therefore not surprising that the wines from the Colonjes regularly win prizes at various international wine inspections.

Groesbeek ligt in het zuiden van Gelderland, op de grens van Limburg en Duitsland. Glooiende heuvels en een rijke lössbodem maken het gebied bijzonder geschikt voor de wijnbouw.

Sinds 2001 is hier Wijnhoeve De Colonjes gevestigd, opgericht door Freek Verhoeven (1946-2018). Klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot de grootste biologische wijngaard van Nederland, met in totaal 13 ha wijngaard, verdeeld over drie wijngaarden: De Colonjes (1,5 ha), Knapheide (5 ha) en Op ’t Hof (8 ha).  

Tien verschillende druivenrassen zijn aangeplant. In de eigen wijnkelder worden daar witte, rode, rosé en mousserende wijnen van gemaakt. De rijke bodem proef je terug in de volle en mineraalrijke smaak. Regelmatig winnen we nationaal en internationaal prijzen. Daar zijn we trots op.

Wij zijn er ook trots op dat we van Groesbeek hét wijndorp van Nederland hebben gemaakt. De Wijnfeesten in het laatste weekend van september trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Naast Wijnhoeve De Colonjes zijn twaalf andere wijngaarden in en rond het dorp ontstaan. Samen werken wij aan kwaliteitswijnen die elk met hun eigen accent iets vertellen van de pracht van Groesbeek en zijn omgeving. 

In 2017 werd met de opening van het Nederlands Wijnbouwcentrum de kroon gezet op een jarenlange droom van Freek Verhoeven: een plek waar je niet alleen kunt genieten van een goed glas wijn op een prachtig terras met uitzicht op de wijngaard en de heuvels rondom, maar ook een centrum waar alle kennis in Nederland over wijn, wijn maken en wijn beleven samenkomen.

Hart voor wijn en hart voor mensen gaan bij ons samen. Vanaf het begin was Wijnhoeve De Colonjes een sociale onderneming. Wat is er mooier dan in alle rust op een wijngaard te kunnen werken, buiten, in de stilte van de natuur. Snoeien in de wintermaanden, aanbinden en onderhoud in het voorjaar, de jonge bloemtrossen zien, vogelnestjes tussen de bladeren, een vos, een havik. De drukke weken van de oogst en daarna de relatieve rust van het late najaar.

We werken daarom nauw samen met Pluryn (dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking) en Stichting Op de Toekomst! (begeleiding en activering van mensen die tijdelijk uit het arbeidsproces zijn gevallen of met hun studie gestopt). Hart voor wijn en hart voor mensen.

Een grote groep vrijwilligers maakt het plaatje compleet: zonder hun hulp zou Wijnhoeve De Colonjes nooit de mooie wijnen kunnen maken die we nu al jaren produceren. En dat hopen we nog jaren te kunnen blijven doen. Proost!